Latijnse nieuwsberichten

Kan het moderne nieuws in het Latijn gebracht worden? Het blijkt geen probleem te zijn.

Wekelijkse nieuwsberichten in het Latijn

In 1989 begon de Finse radiozender Yle met het wekelijks uitzenden van nieuwsberichten in het Latijn, de Nuntii Latini. Onderwerp waren het recente wereldnieuws en human interest. Kan het moderne nieuws in het Latijn gebracht worden? Het bleek geen probleem te zijn.

Hoe zit het dan met zaken die de Romeinen nog niet kenden?

Niet anders dan wat wij bij een nieuwe zaak doen, óf een bestaand woord gebruiken (“muis”) óf er een nieuw woord voor maken (“rollator”). Dit laatste gebeurt dan volgens de regels van het klassieke Latijn uit de eerste eeuw vóór Christus. Het Vaticaan met het Latijn als officiële taal heeft er een speciale commissie voor.

De Nuntii Latini trokken wekelijks tienduizenden luisteraars. In 2019 is de Yle ermee gestopt.

Nieuwe Nuntii Latini

Het initiatief is door verscheidene anderen overgenomen. Het gemakkelijkst te begrijpen zijn de Nuntii Latini die studenten van de universiteit van Washington enkele keren per maand over het recente wereldnieuws maken.. Bekijk ze op nuntiilatini.com

De berichten zijn uitgeschreven en worden voorgelezen. De uitspraak is die van het klassieke Latijn. De “v” wordt dan ook als een “w” uitgesproken, waar wij Nederlanders wel aan moeten wennen (“vivus”, levend, als “wiewus”).

Ga jij ook luisteren?

Mijn bovenbouwleerlingen kunnen het vrij goed volgen. Ze weten waar het over gaat, want het is recent wereldnieuws dat ze kennen, en de persoonsvorm staat vaak niet achteraan in de zin, zoals in het klassieke Latijn, maar direct na het onderwerp, wat het lezen een stuk gemakkelijker maakt.

Je zult zien dat je Latijn gemakkelijker lezen en begrijpen kunt dan je dacht. En het is ook gewoon leuk om te weten wat een bondskanselier, een raket, het Huis van Afgevaardigden, Facebook of een drone in het Latijn is. Wél in het begin de afspeelsnelheid op 0.8 zetten. Ga het maar eens proberen!

Paul Van Hoef

Terug naar overzicht