Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. 

Zit jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar info@heerbeeck.nl met jouw vraag. Wij zullen die dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Vragen over het HIC

Moet je veel Engels hebben gehad op de basisschool om naar het HIC te kunnen?

Nee, dat hoeft niet. Het maakt niet uit hoeveel Engels je hebt gehad, we zorgen ervoor dat iedereen de taal kan leren. Onze docenten die lesgeven in het Engels weten hoe ze jou het beste hierin kunnen begeleiden. No worries ;)

Moet meteen alles in het Engels?

Nee, tot de herfstvakantie laten we je wennen en mag je gerust in het Nederlands een vraag stellen als je iets niet snapt. Daarna gaan we steeds meer over naar het Engels. Omdat je meer vakken in het Engels krijgt, gaat dat ook steeds makkelijker. We oefenen dus en je houdt bij elk vak ook een woordenlijstje bij met woordjes die je moeilijk vindt.

Wat als ik het lastig blijf vinden om Engels te praten?

Dat is helemaal niet erg: in de brugklas nodigen we je dan uit voor ‘Tea & biscuits’: daarin praat je met een enkele andere leerlingen en een docent over allerlei onderwerpen zoals huiswerk, hobby’s, vakantie etc. Je oefent dan in ‘kletsen’ in het Engels.

Kun je nog wisselen naar Lyceum als je dat wilt?

We kijken goed waaraan het ligt dat het niet gaat zoals je graag wilt: ligt dat aan de Engelstalige vakken of aan andere zaken? Als jij, je ouders en wij denken dat een andere opleiding beter is, dan kun je aan het einde van het schooljaar (en bij uitzondering tussen de kerst- en voorjaarsvakantie) overstappen.

Ik zit op het Lyceum en wil overstappen naar het HIC. Kan dat?

Je kunt tussen de kerstvakantie en voorjaarsvakantie en aan het einde van het schooljaar overstappen. Na leerjaar 1 is het niet meer mogelijk omdat je dan een te grote achterstand hebt in de Engelse taalvaardigheid.

Welke vakken heb je in het Engels?

In de brugklas zijn dat: History (geschiedenis), Geography (aardrijkskunde), Global Issues (wereldproblemen en –oplossingen), Science, Coding (programmeren), Drama, Biology (biologie) en English (of course). In de tweede en derde klas komt daar achtereenvolgens Techphy (techna) en Physics (natuurkunde) bij.

Als je dyslectisch bent, kun je dan naar het HIC?

Ja hoor, dat kan. Omdat je ondergedompeld wordt in de taal, oefen je taalstructuren. Je triggert als het ware dat gebied in het brein en dat helpt. Je leert niet alleen een taal (doeltaal), maar je past deze ook voortdurend toe (voertaal).

Moet je mee op reis of is dat een keuze?

In het HIC maken we elk jaar een buitenlandse reis. In de onderbouw is dat naar een Engelstalig land. Dat maakt deel uit van ons onderwijs en daarom is het geen keuze. Bovendien vinden we het goed dat we met de hele groep gaan, dan leer je veel leerlingen kennen en dat is ook fijn tijdens onze projectweken waarin de klassen in een leerjaar wel eens gemixt worden.

Als mijn ouders de HIC-ouderbijdrage te hoog vinden, kan ik dan nog wel naar het HIC?

We hebben regelingen voor ouders die de bijdrage te hoog vinden en deze niet of gedeeltelijk kunnen of willen betalen. Zij kunnen dan het beste contact opnemen met de afdelingsleiding van school.

Kun je ook gymnasium HIC doen?

Ja, dat kan.

Heb je in de bovenbouw ook nog steeds HIC?

Ja, onze leerlingen doen in de vijfde klas het internationale taalvaardigheidsexamen Engels (CAE). Daarmee krijgen ze een internationaal erkend certficaat (als ze hiervoor slagen). Verschillende vakken zijn nog steeds in het Engels zoals Health & Physical Education (Lichamelijke Opvoeding), Englisch, Global Perspectives (maatschappijleer) en Artistic & Cultural Education (CKV). De andere Engelstalige vakken gaan terug naar het Nederlands, omdat het centraal schriftelijk eindexamen ook Nederlandstalig is.

Vragen over ziekmelden, absentie en bijzonder verlof

Hoe geef ik door dat mijn dochter naar bijvoorbeeld huisarts of specialist moet onder schooltijd?

Absentiemeldingen zijn alle meldingen zoals bezoek aan tandarts, ortho, dokter, therapie, enz.. Deze meldingen kunnen op de volgende manieren worden doorgegeven:

  1. Door een mail te sturen naar:

  2. Het invullen van een kortverlofbriefje door de ouder/verzorger dat wordt afgegeven bij de receptie. Het kortverlofbriefje is te verkrijgen bij de receptie of te downloaden via het intranet voor ouders/verzorger(s) en leerlingen van onze school: mijnheerbeeck.nl

Hoe meld ik mijn kind ziek?

Ziekmelden kan via de ziekmeldapp van Magister. Ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen hebben toegang tot deze app.

Mijn ouders zijn 50 jaar getrouwd en vieren het op een schooldag, kan mijn zoon hiervoor verlof krijgen?

Verlofaanvragen zoals bijvoorbeeld verlof voor het bijwonen van een bruiloft, begrafenis of jubileum gaan via de leerlingcoördinator van Mavo, Lyceum of HIC.

Voor deze aanvraag dient een formulier bijzonder verlof door de ouder/verzorger ingevuld te worden dat je kunt downloaden via het intranet voor ouders/verzorger(s) en leerlingen van onze school: mijnheerbeeck.nl